veloSTRAIL; de veilige overweg zonder groef

Wiel op veloSTRAIL

STRAIL (een samentrekking van straat en rail) overwegen worden al jarenlang wereldwijd met succes toegepast. Het laatst ontwikkelde type van deze rubberen overwegbevloering heeft echter een ingenieuze toevoeging. Het nieuwste lid van de STRAIL familie heet veloSTRAIL.

Normaal gesproken is een 60 mm brede groef in een overweg voorgeschreven ten behoeve van de flens van het treinwiel. Deze groef levert voor bepaalde weggebruikers van de overweg echter een zeker risico op. Fietsers, mensen die een rollator gebruiken, rolstoelgebruikers, voetgangers met kinderwagens of bagagetrolleys hebben allen een verhoogde kans vast te raken in de groef van de spoorwegovergang. Wanneer de kruisingshoek tussen weg en spoor scherp is, wordt dit gevaar nog eens aanzienlijk vergroot.

Met de toepassing van veloSTRAIL wordt dit risico weggenomen. Door gebruik van een gevulde “groef” die door het treinwiel ingedrukt wordt (zie foto), maar die bij passage van bijvoorbeeld een rolstoel slechts enkele mm’s inveert. Dit deel van de overwegplaat is bovendien eenvoudig vervangbaar, dit is nodig omdat enige slijtage wel ontstaat bij vele treinpassages. Het slijtdeel kan zonder inzet van machines binnen enkele minuten vervangen worden. Slijtage aan dit deel beïnvloedt de verende werking van de plaat overigens niet. Het slijtdeel is met een meervoudige fixering aan de binnenplaat bevestigd. Ook na vele aspassages met hoge snelheden blijft het verende deel netjes op de juiste plaats.

veloSTRAIL plaat met nummers voor uitleg
    veloSTRAIL in Salzburg
  1. veloSTRAIL binnenplaat 600 mm voor een spoorwijdte van 1435 mm. (ook voor andere spoorwijdten leverbaar)
  2. speciaal railvormstuk
  3. veloSTRAIL slijtdeel
  4. zwaluwstaartverbinding met de binnenplaat
  5. geïntegreerde vergrendeling in alle richtingen

De veloSTRAIL platen zijn geschikt voor al het wegverkeer, ook voor zwaar vrachtvervoer, en zijn ook in combinatie met andere STRAILproducten te gebruiken.
Zo kan een STRAIL overweg met aansluitend aan één of twee zijden veloSTRAIL de perfecte oplossing zijn voor het veilig en comfortabel oversteken van het spoor.

Er is een nieuwe veloSTRAIL brochure, klik hier om deze te bekijken.